NSK/ZNAK webinar: Važnost uporabe identifikatora ...

Objavljeno: Utorak, 26 Ožujak 2024

U četvrtak, 11. travnja 2024. od 14.00 do 15.00 sati putem ZOOM platforme u organizaciji NSK i ZNAK održat će se webinar:

Važnost uporabe identifikatora i njihov utjecaj na vidljivost i citiranost znanstvenih radova

Predavačice: Ivana Matijević, Anja Majstorović (Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu)

Kratki opis: Primjena jedinstvenih i trajnih identifikatora omogućuje identificiranje digitalnih i drugih vrsta objekata te njihovo učinkovito i dugoročno korištenje. Identifikatori se mogu koristiti za različite vrste objekata poput publikacija, digitalne i digitalizirane građe i za jedinstveno označavanje autora ili organizacija. Na webinaru će se prikazati načini i prednosti primjene najčešće korištenih identifikatora – DOI-a, ORCID-a, ROR ID-a, URN:NBN-a i drugih te njihov utjecaj na vidljivost i citiranost znanstvenih radova. Na primjerima će se pokazati korištenje pojedinih identifikatora, a bit će prikazane i najčešće greške do kojih dovodi njihovo nekorištenje.

Ivana Matijević je viša knjižničarka u Odjelu Korisničke službe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zadužena za pružanje bibliometrijskih usluga i edukaciju korisnika. Članica je Savjetodavnog povjerenstva za nabavu i licenciranje elektroničkih izvora, radnih skupina u sustavu Dabar te je administrator nacionalnih repozitorija, repozitorija NSK i Sveučilišta u Zagrebu. Članica je i drugih nacionalnih i lokalnih projekata i udruženja (poput LIBER-ove Radne skupine za otvoreni pristup) te uredništava nekoliko stručnih časopisa (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, Novi uvez, Strani jezici).

Anja Majstorović je knjižničarka zaposlena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 2021. godine. U odjelu korisničke službe bavi se bibliometrijskim analizama i edukacijom korisnika. Radno iskustvo stjecala je Središnjoj medicinskoj knjižnici, Knjižnici građevinskog fakulteta i Središnjoj geografskoj knjižnici Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu. Njeno područje interesa obuhvaća bibliometriju, otvorenu znanost i otvoreni pristup informacijama. Aktivna je članica ZKD-a.

PREZENTACIJA   

Cjelovita snimka ZNAK webinara dostupna je na Youtube kanalu udruge ZNAK: https://youtu.be/oQ4X8mpoTO8