HR EASE – ZNAK sesija (2023)

Objavljeno: Utorak, 09 Svi 2023

Hrvatski ogranak Europskog udruženja znanstvenih urednika (HR EASE) u suradnji s Hrvatskom udrugom za znanstvenu komunikaciju (ZNAK) i Sveučilištem u Zadru 18. svibnja 2023. organizirao je online satelitsku sesiju povodom 17. EASE konferencije: Quality Scientific Publishing (1. do 3. lipnja, Istanbul i online), na temu recenzijskog postupka i njegovog utjecaja na kvalitetu časopisa.

Program:

13.00-13.30 Izv. prof. dr. sc. Jadranka Stojanovski (Sveučilište u Zadru/EASE/ZNAK): Sve boje transparentnosti recenzijskog postupka (izlaganje)
13.30-14.15 Recenzijski postupak u hrvatskim časopisima: perspektive i izazovi (s gledišta urednika i autora) (Panel rasprava)
14.15-14.30 Pitanja i odgovori te zaključna rasprava

Moderatorica: dr. sc. Drahomira Cupar, doc. (Sveučilište u Zadru, Odjel za informacijske znanosti/Libellarium/EASE/ZNAK)

Recenzijski postupak i njegov utjecaj na kvalitetu časopisa

Autoritet znanstvenog izdavaštva proizlazi iz rigorozne prosudbe koju radovi moraju proći prije nego što budu objavljeni - poznato kao postupak recenziranja. Zbog svoje uloge u znanstvenoj komunikaciji, posljednjih je godina tradicionalni recenzijski postupak podvrgnut brojnim istraživanjima u kojima se većinom propituju njegovi nedostaci i razmatraju mogućnosti unaprjeđivanja. U skladu s globalnim prihvaćanjem načela otvorene znanosti, kojima se nastoji osigurati slobodan pristup svim rezultatima znanstveno-istraživačkog rada, očekuje se i visoka razina transparentnosti recenzijskog postupka.

Uvodno predavanje dati će pregled osnovnih karakteristika recenzijskog postupka, promjena koje su prisutne u ovom području te važnosti transparentnosti recenzijskog postupka. Istaknut će se manjkavosti tradicionalnog anonimiziranog recenzijskog postupka i moguće promjene koje donosi tzv. otvoreni recenzijski postupak. U zajedničkoj diskusiji nastojat će se odgovoriti na brojna pitanja vezana uz recenzijski postupak, npr. u kojoj mjeri recenzijski postupak utječe na kvalitetu objavljenih radova i koji su izazovi otvorenog recenzijskog postupka. Tijekom diskusije razmijenit će se perspektive i stavovi hrvatskih urednika časopisa i autora.

  

Cjelovita snimka HR EASE – ZNAK sesije dostupna je na Youtube kanalu udruge ZNAK: https://youtu.be/3OzJs8ckG28