SHERPA/ROMEO webinar za urednike i izdavače hrvatskih OA časopisa

Objavljeno: Utorak, 22 Studeni 2022

Zoom webinar u organizaciji ZNAK i JISC.

Webinar je održan u dva termina:

6. i 14. prosinca 2022., 14:00-15:30

Predavači: Melanie Heeley, Karen Jackson, Jane Anders, JISC, UK

Sažetak: U vrijeme kada autori teško odlučuju u kojim će časopisima objavljivati suočeni sa složenim pravilima i uvjetima koje izdavači postavljaju, važna je mogućnost dobivanja pouzdane informacije o izdavačima i časopisima, njihovim politikama otvorenog pristupa, licencijama korištenja, uvjetima pod kojima se može samoarhivirati verzija rada, etičkim kodeksima i brojnim drugim informacijama.

Sherpa/Romeo je online usluga koja agregira i prezentira politike otvorenog pristupa časopisa i izdavača diljem svijeta, a je koriste je znanstvenici/autori, upravitelji repozitorija, knjižničari i ostali članovi znanstveno-istraživačke zajednice.

Tijekom webinara, naše predavačice iz JISC, UK, hrvatske urednike i izdavače OA časopisa upoznale su s najvažnijim Sherpa uslugama, predstavile rad na redizajnu i objedinjavanju svojih usluga, upoznale nas s najnovijim značajkama Romeo usluge, s kriterijima uključivanja časopisa, procesima prijave novog časopisa i izmjene podataka za već uključeni časopis te na konkretnim primjerima pokazale tijek prijave. Tijekom webinara odgovarale su na pitanja urednika.

Webinar je bio besplatan uz obaveznu prijavu, a održan je na engleskom jeziku.

LETAK

Cjelovita snimka SHERPA/ROMEO webinara dostupna je na Youtube kanalu udruge ZNAK: https://youtu.be/6tU9eVoiptE