HR EASE – ZNAK sesija (2022)

Objavljeno: Subota, 11 Lipanj 2022

Hrvatski ogranak Europskog udruženja znanstvenih urednika (HR EASE) u suradnji s Hrvatskom udrugom za znanstvenu komunikaciju (ZNAK) organizirao je sesiju povodom 16. EASE konferencije: The manuscript journey: the editors’ perspective (24. do 26. lipnja Valencija i online), na temu korištenja društvenih mreža za promociju hrvatskih znanstvenih urednika, časopisa i znanstvenika.

Sesija je održana 6. srpnja od 15.00 do 17.30 h.

Program:

15.00-15.45 Dalibor Jakus (PR/ZNAK): Izazovi online znanstvene komunikacije   
15.45-16.00 Danijel Namjesnik (Sveučilište u Zagrebu/Croatica Chemica Acta/ZNAK): Rezultati ankete o korištenju društvenih mreža i platformi za promociju hrvatskih znanstvenih i znanstveno-stručnih časopisa i urednika   
16.00-17.00 Panel rasprava s urednicima i znanstvenicima o korištenju društvenih mreža i platformi za promociju rada znanstvenoga rada i znanstvenih i znanstveno-stručnih časopisa u Republici Hrvatskoj
17.00-17.30 Pitanja i odgovori te zaključna rasprava

Sažetak panela:

Kroz panel raspravu sudionici će podijeliti svoja iskustva u korištenju društvenih mreža u svrhu promoviranja vlastitog rada i znanosti uopće. Kroz različite poglede individualnih znanstvenika, znanstvenih časopisa te znanstvenih udruženja i znanstvenih konzorcija, cilj ovog panela je predstaviti iskustava i prodiskutirati o prednostima i mogućnostima koje društvene mreže pružaju dionicima znanstvene infrastrukture. Razgovarat će se i o potencijalima koje društvene mreže imaju i u koje ih je svrhe moguće (i preporučljivo) koristiti. Kroz panel se nastoji doći do zajedničkih zaključaka o prednostima (ali i potencijalnim opasnostima) koje pojedinac, časopisa, udruga ili institucija mogu iskusiti, i što se sve može poduzeti u svrhu postizanja veće vidljivosti vlastitih rezultata kroz promociju i promicanja vlastitog rada i postignuća. Panel će biti usmjeren prema dobrim primjerima komunikacije na društvenim mrežama i potrebama prilagodbe načina komuniciranja različitoj publici.  

Sudionici:

  • Dr. sc. Dominik Cinčić, izv. prof., Zavod za opću i anorgansku kemiju Kemijskog odsjeka PMF-a   
  • Zrinka Pongrac Habdija, prof. jezična urednica časopisa Food Technology and Biotechnology   
  • Martina Petrinović, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, izvršna urednica časopisa Peristil   
  • Dr. sc. Koraljka Kuzman Šlogar, Antonia Hladilo, Institut za etnologiju i folkloristiku, DARIAH-HR   

Moderatorica: dr. sc. Drahomira Cupar, doc. (Sveučilište u Zadru, Odjel za informacijske znanosti/Libellarium/EASE/ZNAK)

Izazovi online znanstvene komunikacije

Predavanje će dati pregled izazova online znanstvene komunikacije te potencijala digitalnih medija i platformi za komunikaciju između znanstvenika i ciljane javnosti. Navest će se primjeri najboljih praksi i novi standardi online komunikacije, te propitati njihova transparentnost, autentičnost, dijaloški pristup participaciji i etičnost.

O predavaču:

Dalibor Jakus (rođen 1975. godine u Splitu) diplomirao je na entomologiji na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a zatim je upisao poslijediplomski specijalistički studij Odnosi s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Stekao je bogato iskustvo radeći u brojnim marketinškim i PR tvrtkama, a trenutno radi kao samostalni savjetnik za odnose s javnošću na projektima iz područja animacije, filmske industrije, scenske umjetnosti i znanstvene komunikacije. Autor je mnogih eseja i članaka iz područja kulture i odnosa s javnošću, te predavač na teme znanstvene komunikacije i upravljanja kreativnim industrijama.

 

Cjelovita snimka HR EASE – ZNAK sesije dostupna je na Youtube kanalu udruge ZNAK: https://youtu.be/9dWQlelQqBQ