Tribina o otvorenom pristupu znanstvenim knjigama

Objavljeno: Petak, 10 Lipanj 2022

Tribina o otvorenom pristupu znanstvenim knjigama održat će se u ponedjeljak 13. lipnja, od 12 do 14 sati, u Vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U europskom prostoru već se nekoliko godina intenzivira rasprava o potrebi otvorenog pristupa svim publikacijama nastalima kao rezultat javno financiranih istraživanja, uključujući i knjige. Ipak, uviđa se i specifična pozicija nakladnika knjiga, pa se raspravlja o mogućim alternativnim i održivim modelima financiranja otvoreno dostupnih izdanja. U okviru inicijative HR-OOZ trenutno se radi na formuliranju nacionalnog plana za otvorenu znanost i otvoreni pristup. Važno je da takav plan u obzir uzme važnost knjige (naročito u društveno-humanističkom području) kao i kompleksnost i krhkost sustava knjižnog nakladništva u Hrvatskoj. Ova je tribina pokušaj da se započne rasprava o mogućnostima za otvorene znanstvene knjige i otvori razmjena mišljenja i iskustava između važnih dionika: predstavnika autora, nakladnika (kako znanstvenih ustanova tako i privatnih nakladničkih kuća) i financijera.

Pozvani panelisti koji će održati uvodna kratka izlaganja, nakon kojih slijedi rasprava, su:

  • Anita Šikić (Hrvatska sveučilišna naklada, direktorica)
  • Dragan Bagić (Filozofski fakultet u Zagrebu, pokretač FF Open Pressa)
  • Anastazija Vlastelić (Filozofski fakultet u Rijeci, Povjerenstvo za izdavačku djelatnost)
  • Nataša Jermen (Leksikografski zavod Miroslav Krleža)
  • Stjepan Matković (Predsjednik Povjerenstva za znanstveno-izdavačku djelatnost pri MZO-u)
  • Mišo Nejašmić (Jesenski i Turk, direktor)

Nadamo se da ćete nam se na tribini pridružiti u što većem broju, i aktivno se uključiti u diskusiju, bez obzira na to iz koje pozicije nastupate: autora, čitatelja, nakladnika, urednika, knjižničara... vjerujemo da će nam razgovor svima biti koristan i zanimljiv! Daljnje informacije o događaju možete pronaći na društvenim mrežama: https://www.facebook.com/events/1737858046563824/